Tuesday, February 23, 2010

tOpi - toPi coMey =))

Salam all...

Apa habq ampa suma? harap2 sihat la noh...(ade k org bce n3 aku neyh? hohoho ;0 ) ok..n3 ni aku nk cter skit psl hantaran yg aku wt utk housemate aku yg bkl menamatkn zaman bujangnya pd 27hb neh...so sebagai kwn yg baik (baik le sesgt kunun2..heh).. aku pn mevolunteerkn diri utk wtkn 1 hantaran utk housmate aku tuh (uish..otak aku makin parah skrg, habis sume english word aku letak imbuhn..hohoho)

So pk punya pk, dpt la idea nk wt topi2 comel neh (inspire by my youngest sis, Nurul which the hat was 1 of her craft class creation) ..kos yg diperlukn pn amat lah rendah yer, not more than RM10!..pls believe on me ya!..jom, tgk pic2 topi comey neh..
v
v
ni bahan2 yg diperlukan..(size jelly trpulang, n aslnye aku bli puding mgga yg besar skit, tp tlh dihabiskn oleh adik2 brtuah aku time cti CNY, maka trpksa beli lain, n kt psaraya tu xde plak mcm yg dibeli sblum neh, so pilih yg tu jek la..ok gak rasa dia..hehhe 

1) korg ukur saiz sponge yg diperlukan (try dlu kt cup jelly yg u all guna) then potong

2) glue kn keliling cup jelly tu trmasuk kt ats tu (utk memudhkn sponge dibentuk pd cup tu ye)

3) Lektkn sponge mcm tu, kemas2 n terbalikkan..dia akn jd la bntuk mcm hat, then lilitkn ribbon ye (letak glue dlu bru lilit ribbon)..then hias ikut krativiti msg2..*x hias pn xpe, tp plain sgt la..act. xsmpt bli bunga2 kecil utk hiasan, g cri kt tesco pn xjual, so trjadilah hiasan mcm dlm gmbo kt bwh...

Haa..yg bult2 kcik tu, korunk tgk kt gmbo bhn2 kt ats, kn ade yg pnjang2 tu, act. tu lebihan time wt hantaran adik aku dlu, sje jek bwk balik umh sewa, xsgka brguna gk time trdesak xjmpa bunga kecik2..


Tara..dh siap pun..kwn aku kata wt 8 biji dh la sbb kotak dia xbesar sgt..so jelly tu ada lebih lagi 12 biji, pe lagi, masuk dlm perut kami la..huhuehue..yummy!..

Hehehe..ni model yg peragakn topi cute i ittew..rmpingkn model i nih? :P

Chewahh..pndangan sisi..

pndangan ats..

So, cmner? ok x? kwn i ckp its so cute, pndai u wt..huhuhu..ala, bnda mudh mcm ni, budk tadika pn pndai lorh..so easy!..ok, tntu ade yg xcya costnya xlebih RM10 kn? meh kite wt cost list erh..

        i) Pudding jelly = RM 4.50/pack (20bji)
       ii) Sponge = RM0.80/ sheet (sekeping span leh hasilkn 12biji topi, klu cup yg mcm i guna tu la erh)
       iii) UHU glue = RM2/ unit (yg kecik la)..act. sponge n glue guna yg sdia ada
       iv) Gunting - dh sedia ada, pinjam jek gunting mak korg k, gunting yg potong ikn tu pn bley jek  :P
       v) **Bunga2 hiasan or mcm yg i guna tu, berapa jek, sebtg klu x silap RM0.20 sen..gna 2-3 btg jerk

So, kire r sndiri n berapa jmlahnye? sgt2 berbaloikn? salah 1 cra utk korunk brjimt..nak2 dlm keadaan ekonomi skrg kn..tp klu korg nk yg grand punya hantaran, xdpt la den nk nolong yer..sile tempah dikedai brg2 perkahwinan la..selain dr tu sponge juga boleh dibuat gubahan lain seperti buah jambu air atau bunga ros, sgt mudah ye..len kali la aku tnjuk cra2 dia..n for my BFF, Maria yg akn lnsungkn mjlis wed dia pd Jun nih, aku plan nk wt gubahan buah sawit, ala, yg guna buah kurma n nenas tu..tgk la cemana nanti..best taw wt bnda2 neh, enjoy, ilg tnsion..aku mmg suke wt craft2 neh, cuma masa n skill jek kurg sket wt mse nih n cita2 aku nk amik kelas bakeri n deco msih lagi trtunda, xtaw la bila nk g daftar, tmpt ada dh..tggu la dlu, keta aku pn xkuar2 lagi, 3buln dh booking..katanya dlm seminggu dua ni akn smpai..so tungguuuuuuuu... =))


9 comments:

MUMMYMUJID said...

wahhhhhhh cute....kretif boleh pinjam idea nih?

Nida said...

Ala cutenya topi ni... boleh buat goodies untuk majlis perkahwinan adik akak nanti... idea yg bernas

awek_utara said...

>> MUMMYMUJID
Awok, amik jek ler..xkish..sy mmg nk share ngn sumer org pun idea nih, bnda baik wtpe nk kedekut kn? :))

>>Nida
U're welcome kak :))..mmg brbaloi la wt goodies utk perkhwinan, cost rendh, yg pnting cute n cntik kn?..hehhe..nnti za tepek gubahan yg lain plak erh..tp kna tggu sape2 kawin la, xkn nk wt sesaje kot, mmbzir plak kang.. :))

Anis izyan Abd Rahman said...

cmeeeellll gillerr
cun2
nak wat laaa
hihi
tenkiu

cik EPAL said...

tertulis nama anda di entri ini. harap maaf.



http://cikepal06.blogspot.com/2010/03/iwan-af-8-yang-comel-pakwe-aku-yang.html

DiNa-DiaNa said...

tomeynye....
nak try buat r..
tq..

Pati Perfume For All said...

http://pfa-lebihdarisekadarwangian.blogspot.com/p/others-product-pfa.html

jenguk2 la ye

arenyss dyla said...

comey lah...:))

miwwa J said...

kreatif !

boleh guna utk kawin..tp lambat lagi la...haha