Sunday, January 31, 2010

stoRry abOut My Mr. Z :((

Salam..

Ai als...heheh..kabarin?..waras nggak?...hehehhe...benonye hati ni xbape heppi lately.. :(( sejak Mr. Z masuk wad laswik..act. niat dia just nk g amik MC sbb badmood, xmo p kja (pakatan dgn *klik2 dia kes mrh ape th kt bos dorg)..tp amtlah mndukacitakan bila dia call aku n gtaw yg doktor kuarkn surt suh refer k KPJ (formely know as BM Specialist)...cuak aku taw x?..siap tnye brkali2, btul k ni bang?..dont play2 wif me aa..mmg sush nk prcye sbb dia sgt sihat pd penglihatan mata kasr aku n all ppl around him also!..nobody aspect he unwell!..kira mlm sebelum tu, dia temnkn aku antar bunga yg aku beli (de kt n3 sblum ni - b.u.n.g.e.r !)  kt umah parent aku..smpat singgah mkn laicikang traffic kegemaran dia lagik..hepi2 jek ..taw2 esok tu kna masuk spital ?..oh my Allah..dugaan apa plak kali nih?

Then. time by time, i'm still folowup by calling him for many time, serius a big worried indeep my heart..Ya Allah, jgn la aku dikabarkn berita yg tidak baik...ptg selasa tu dia call aku inform yg dia ditahan wad sebb paras darah yg sgt tggi, 190/80!..giler, bukn men2 punye tggi nih..tp doktor pn hairan kenapa Mr. Z lnsung x rasa pape, mcm pening k, sakit kepala k, tnda2 org dh tggi tu la, just fine jek..so Mr. Z disahkn mengidap darah tggi..aku berleter la patplohpat mangkuk kn, specially dia punya smoking habits la..dh lama suh bnti, wat dono jek..geram betul..but its still ok sehinggalah ptg rabu, 1 lagi berita sedih lagi pedih aku terima dr Mr. Z - doc kata kidney dia problem, ada rosak sikit..ya Allah..xtrdaya dh nk kata apa..tetiba jerk air mata aku ngalir..rasa marah, sedih, geram, simpati, sume cmpur baur..geram n mrh sebb ignored nasihat n teguran aku pd dia..sedih sgt2 sebb xsgka dia ada mslh seteruk itu..n simpati jugak..kesiannya kt abg.. :((

After calling him to makesure about his kidney problem, aku cuba kuatkn smgt n accept yg suma tu dh ketentuan Ilahi kn..mmg dh trsurat begitu..tp xpe, masih diperingkat awal..but still kna operated, doc kata kidney dia mengecut kedua-dua belah, n yg perlu di operate bukn kidney but urat dia..aku pn xsure apa jenis penyakit dia sbb ni 1st time aku dengar mslh buah pinggang mengecut, n buntu pk cemana keadaan buah pinggang dia tu, serius atau x..but hopefully dia cepatlah smbuh..mayb kmi akn try berubat cara tradisional dlu, sbb Mr. Z kata dia kna kmbangkn smula kidney dia..so mmg bacaan darah n urine test slalu dipantau la, n the last day (Friday), Mr. Z text me about his heart test..doc kata klu jntung dia ok, dia leh discharged..yaAllah, harap2 dia leh kuar cepat la, xsbr2 dh aku nk tgk keadaan dia..owh, aku mmg xsmpt nk jengok dia di hospital memndgkn kja n bru jek cuti lastweek, xkn nk amik cuti lagi wlupun hati ni mmberontak nk p tgk dia kt spital :((..

Then, that Friday, aku plan nk g lwt Mr.Z kt spital, kebetulan my buddy, Maria ajak aku temnkn dia g butik pengantin sbb nk view n booking bju for her wedding cer. on this June..so aku ajak dia n her's fiance p lwt zul skali..on theway nk p butik tu, Mr.Z  call, bgtaw dia dh discharged..horreyyy, alhamdulillah. syukur ya Allah..n terus jer aku kata nk jmpa dia..so lepas aku gtaw location, terus jek Mr. Z dtg kt aku. tp mmg nmpk dia tired la..siannye kt abg... :((  ingt tu xnk la g memana, nk suruh dia balik umh rest, tp dia kata nk bli kasut Camel yg dia brkenan kt Jusco BM time kmi p lastwik..so aku folow jek la...


xtaw nk pilih yg mana, ke 2-2nya Mr. Z suka (cerewet gak mamat neh memilih kasut, letih aku nengok)

try yg len plak, tp yg sebelah tu totap dikaki dia dr awl..

kasut ni sesuai utk outdoors..tp bley jek pkai jenjaln, smart jugak, hrga pn okey la, RM169.00

but @ the last. Mr.Z amik yg ni, sesuai la dia nk pkai sntai2..yg pnting selesa..harga standard la Camel kn, mane de yg puluh2, klu ada pn kasut pmpuan la, tupun RM 70++. yg lelaki konfem RM100++ la..tp aku xkish la klu dia beli ksut mhl2 pn wlupun just utk pakai harian, bukn selalu bli mcm aku neh, sebuln brpsg2 , pdhal pakai xtara mana pun..n Camel ni kualiti dia mmg tiptop le, brbaloi la ngn harga dia

Pas tu, shopping brg2 aku plak kt Watson, n smpat la beli mug utk bsday prezzie adik aku c Ina tu..then terus la balik sebb aku tgk Mr. Z makin weak dh, smpaikn aku yg jln ala2 lenggang mak limah  pun lebih laju dr dia.. then balik tu Mr. Z kata nk beli jagung, nk antar umh kakak dia, so singgah la kt psr mlm Tmn. Selasih Kulim, brg2 yg dibeli suma aku tlg bwk kn wlupun agk heavy, 18 tgkol jagung, berat lorh..selalunya klu mmbeli, Mr.Z la yg tlg bwk sume brg. tp kali ni biar aku plak bwk, xsmpai ati biar dia bwk beban berat..(ati ni masih sedey tiap kali pk psl Mr. Z  :((

Ohyer, 5/2 nih Mr. Z ade appoinment ngn doc kt KPJ, so dia mintak aku temankn dia, n juga temankn dia k Changlun, katanya kt sana ada pengamal perubatan cara batin, kira penyakit dalaman la, xpkai alat, suma pkai doa n air penawar...xpe bang, ujung dunia pn ayg ikut, yg pnting abg sihat.. :(( ..Ya Allah..harap2 aku dpt jwpn yg positif la time p KPJ nanti. aku nk tanya doc tu mcm2 soalan yg kait ngn penyakit kidney Mr. Z nih..Mr.Z mC smpai 5hb ni..n now dia still weak n tired...aku sgt sedey pk keadaan dia.. :(( ..korunk pnh dgr x psl penyakit nih?..share la info ngn aku erh.. :((

6 comments:

Farid Ahmad said...

Salam...
dear my bluved...
dunow wut to say...
juz doakn smoga Allah cpt2 smbuhkan apa yg sakit ya...
kiqim slm kat ur Mr Rite...
btw, luv u all!!!

KILA said...

Sabarlah dik.. Semuanya dugaan Allah. Kadang2 dia turunkan ujian sebab Dia rindu nak dengar kita merayu pada Dia. Berdoa dan bertawakal sambil berusaha. Ada jalannya.. Nanti akak try cari info about kidney mengecut nih..

Hepi alwayzz cos sometime ur happiness can bring a lot of smiles to other person..

awek_utara said...

>> Ayied
Thanx yid..doakan abg zul erh...:((

>> Kila
Ye kak, mm sbr la ni..cuba xpk sgt psl mslh nih..insyaAllah..sumenya akn baik2 sje kn?..thanx sudi bantu..i'm really appreciate it!

Farid Ahmad said...

ur welkome!
insyAllah...

ly said...

salamm..
muge mr Z ko tuh cepat baik yee..
insyaAllah takde pe..yg ptg berusaha n tawakal agar cepat baik..
aku pon xde info psl kidney problem ni..
wehh..aku teringin nk tgk muke mr Z ko tuh..pe kate enterprem la sket..ni show kaki jeee :)
ceria2 sokmo dehhh...

awek_utara said...

>> Ly
Thanx pren for u support..uiks..tnjuk muke Mr.Z? alololo, nanti2 la erh, Mr.Z aku neh xsuke brgambo, susah nau nk snap gambo muke dia, tu yg dpt gmbo kaki jerk.. ;)